Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Накратко за махмурлука и смесването на алкохоли


Накратко за махмурлука и смесването на алкохоли
Алкохолът, като химическо съединение, е депресант за Централната Нервна Система (ЦНС). Въпреки това, опитите доказват, че в ограничени количества има умерен стимулиращ ефект. Психоактивното вещество в алкохолните напитки е етиловият алкохол  (етанол, C2H5OH), който се получава от ферментацията на захари.

Проблемът, свързан с алкохола, е в това, че като всеки депресант, той се възприема като отрова от тялото ти. Какво означава "депресант"? Това са всички вещества, които въздействат забавящо върху функциите на части и системи на тялото ти или мозъка. Това е и причината, то да не ги харесва - пречат му да функционира така, както е програмирано.

Тялото ти изобщо не харесва алкохола, който пиеш. Мнозина твърдят, че им се услажда, но истината е, че той винаги ще си остане "социално и културно одобряван" и "законово несанкциониран" наркотик. Всички "ползи" от употребата на алкохол си остават в сферата на градските легенди и няма данни за реално подобряване на здравословното състояние вследствие консумацията му. Остави банските старци, дето доживяват до вековна възраст с чашка в ръка. Това са глупости!

Враговете на алкохола отдавна са му поставили етикета: "Отрова!". Известно е, че медиците мерят изпития алкохол по причинената степен на алкохолна интоксикация (или "алкохолно натравяне"). Всъщност, отровите са опасни не просто заради веществата, които съдържат, а заради въздействието на тези вещества върху фунциите на органи и системи в тялото ти.

Въздействието на алкохола върху тялото ти е многостранно. По принцип, клетъчните ти мембрани са необезопасени откъм преминаването на алкохолните молекули, затова остатъци от него могат да се намерят в почти всички тъкани. Освен директното повлияване на дейността на ЦНС, алкохолът предизвиква смущения в концентрацията на кръвна захар и води до дехидратация на организма.

По принцип, дехидратацията е масирана загуба на телесни течности. Въпреки че се възприема само като загуба на вода, тя на практика лишава организма от важни за функционирането ти електролити. Освен забавянето на нервната дейност (изключително зависима от елкропроводимостта), без тях, тялото ти вече не може да си набави и достатъчно витамини и минерали, а това му се отразява най-малкото зле! Началото на дехидратацията можеш да забележиш сама, когато зачести нуждата ти от посещения до тоалетната. Грешно е да вярваш, че по този начин изхвърляш алкохола. На практика изхвърляш само онази част от него, която бъбреците ти са успели да отделят, преди да се наруши работата им. Алкохолът е хитрец, който знае кой му пречи да те завладее напълно, затова първото, което прави е да причини "бъбречен арест". После, когато няма кой да го махне от организма ти, се насочва към черният ти дроб. Не е вярно, че алкохолът го разгражда. Алкохолът просто понижава нивата на кръвната захар. Понеже това е силно нездравословно, тялото ти се обръща към депата си от гликоген, които са в мускулите и в ... черния дроб. Започваш да се движиш  затруднено (нерните клетки стават неефективни в предаването на импулси заради дехидратацията, а мускулите са без храна заради изчерпания гликоген).  Елиминирал всички естествени защити на тялото ти, алкохолът започва безнаказано да се разхожда из тялото ти чрез кръвта , която се явява услужлив транспорт. Знаеш, че колко си пияна се мери чрез "промили алкохол в кръвта" ...
Дехиратацията води и до други тежки последици: трайно увреждане на инсулиновата чувствителност на организма ти. Повечето алкохолици страдат от високи нива на кръвната захар. Докарват си диабет.

Е, всичко това е голямо страдание за тялото ти, но докато трае вечерната (а понякога и дневна) вакханалия, ти нищо не разбираш, защото алкохолът е подействал и като депресант. На другата сутрин те мъчи махмурлук. Първия сигнал, че нещо ужасно се е случило с теб предишната нощ. Мнозина обвиняват за тежкия махмурлук смесването на питиета. Те са почти прави, но и съвсем не!

Дали ще страдаш от махмурлук и колко тежък ще е той, зависи от изключително много фактори. Нито един от тях не зависи просто от многообразието на консумирани алкохолни напитки. Махмурлукът е част от борбата на тялото ти с дехидратацията. Именно затова се ширят легендите за лековита зелева чорба, шкембе-чорба след пиянска вечер и какво ли още не. Истината е, че всичките включват консумацията на ... течности! Винаги ще казвам, че махмурлук се лекува с вода. Колкото повече, толкова по-бързо! Всъщност, има и още една легенда: че махмурлук се лекува с ... бира. Тя пак е с високо съдържание на вода, но основният й ефект е, че за пореден път си вкарваш във вените алкохол, който ти действа депресивно и потиска чувствителността на мозъка ти, докато тялото ти се справя с последиците. Когато въздействието й отмине, вече си успяла да възстановиш количествата телесни флиуди и ... си "излекувана" от махмурлука ... уж.

Друго разумно обяснение за махмурлука е свързано с нивата на C-реактивен протеин в кръвта (CRP). CRP е открит 1930 година от Тилет и Франсис като съставка на кръвния серум при пациенти с възпаления. CRP се отделя от черния ти дроб в големи количества винаги, когато организмът трябва да се пребори с вътрешни възпалителни процеси. Алкохолът предизвиква отделянето на CRP. Лошото е, че повечето алкохоли съдържат не само етанол, а и множество помии, наричани от медиците "конгенери". Думата "конгенер" е с латински корен и означава "роден заедно". Това са всички оцветители, овкусители, примеси и други нежелани съставки, които също предизвикват възпаления по храносмилателния ти тракт. А щом има възпаления, значи има и CRP секретиран в кръвта ти. CRP е реагент, който причинява болка успоредно с полезната помощ при успокояването на възпаленията. Махмурлукът е болка ...

Обвинението, че смесването на питиета води до тежък махмурлук, някои обясняват с факта, че смесвайки различни алкохоли, ти рискуваш с по-голямата вероятност да поемеш повече конгенери, които да повишат CRP в кръвта ти. Изследвания показват, че нивата CRP могат да са еднакви ако са смесвани питиетата и ако са консумирани еднородни, но тъмни алкохоли. Под "тъмни алкохоли" разбирай червени вина, ликьори, коняци, уискита ... - все напитки с много примеси и химия.

Оттам идва и разумният съвет: ако ще си съсипваш здравето с алкохол, поне го прави с напитки като водка или джин, в които почти не се съдържат конгенери (поради "бистрия" характер на течността).