Искам да ти представя една "храна", която получава доста овации в хранително-вкусовата индустрия, и за която искам да ти кажа неща, останали в сянка, понеже съотношението себестойност-продажна цена помагат на няколко "добри" производители да стават все по-богати. Е, за сметка на тези, които се чудят "от къде им е дошло" ...
Соя, соево мляко, соев протеин, тофу и други храни, базирани на соята. Чувала си, че помагат за изхранването на диабетици. Опитват се да ти пробутат трика, че щом са добри за хора с проблем с инсулина, могат да те спасят от тази "болежка". Дали? Какво причиняват на здравето ти, на здравето на диабетиците, на всеки, който повярва на откровени лъжи?
Трябваше да ти кажа това, понеже твърде много хора приемат соята като "полезна храна". Чувала ли си им рекламите? Едва ли. Те по-скоро атакуват млечните и месните храни като "вредни", докато соята идва като добър "заместител".
И никой не споменава, че соята напрактика съдържа множество "анти-храни", които съвместно с други фактори влияят негативно върху процесите в тялото ти - все неща, над които си заслужава са се замислиш.
Рядко се говори за двата варианта на консумация на соя и производните й: ферментирала и неферментирала соя. Допреди няколко десетилетия, неферментиралата соя се приема като храна, негодна за консумация - дори в бедна Азия, където все пак се допуска консумацията на ферментиралата и нейните разновидности. Днес твърде много хора са заблуждавани, че соята е "полезна" храна.
Соевите зърна са били безполезни за ядене, преди откриването на техниката за ферментацията им по време на династията Чу в Китай (II век н.е.). Първите храни от соя, получавани със съдействието на Bacillus subtilis (известен като сенен бацил), са темпе, матто и ... соевия сос. Повечето са по-разпространени днес в Япония и Индонезия, особено след като хората разбрали, че процесът на ферментация може да се ускори с калциев или магнезиев сулфат. Важно е да отбележа, че в Азия никога не са яли храна от неферментирала соя или от соево "мляко"!
Най-важно е да спомена е, че соята блокира действието на ензими като трипсин (серинова протеаза) и други, които са важни за усвояването на белтъчините. Тази вреда на соята се постига чрез съдържаните в нея големи, силно нагънати белтъчни молекули, които не се разграждат при термична обработка (по време на готвене) и причиняват сериозни дигестивни неразположения, затрудняват усвояването на другите белтъчини и водят до хроничен недостиг на аминокиселини в организма. По време на лабораторни тестове с животни, подлагани на постоянен прием на трипсинов инхибитор, са получени резултати като патологичен панкреатит и рак.
Ако това не те е накарало да се замислиш, само ще спомена, че соевите зърна съдържат хемаглутинин. Може да не знаеш какво е това, но хемаглутининът покрива грипните вируси (инфлуенца) и им помага да се "залепват" за клетките на атакувания организъм. Попаднала веднъж в тялото ти, а оттам и в кръвта ти, тази субстанция причинява слепване на червените кръвни клетки (еритроцитите) - популярно е като съсирване на кръвта. Еритроцитите пренасят кислорода до клетките на тялото ти. Плъхове, хранени със соя, дори не могат да пораснат до нормални размери ...
Ако това не те е накарало да се замислиш, само ще спомена, че соевите зърна съдържат хемаглутинин. Може да не знаеш какво е това, но хемаглутининът покрива грипните вируси (инфлуенца) и им помага да се "залепват" за клетките на атакувания организъм. Попаднала веднъж в тялото ти, а оттам и в кръвта ти, тази субстанция причинява слепване на червените кръвни клетки (еритроцитите) - популярно е като съсирване на кръвта. Еритроцитите пренасят кислорода до клетките на тялото ти. Плъхове, хранени със соя, дори не могат да пораснат до нормални размери ...
Още ли не си убедена? Ами съдържащите се в соята гоитрогени? Тези симпатяги подтискат тиреоидната функция. Разбирай: интерферират със синтеза на тиреоидните хормони или ... водят до хипофункция на щитовидната жлеза. Заболяването се нарича хипотиреоза и води до "гуша". Ходи после се тъпчи с йод до полудяване ...
Тук е моментът, в който ТРЯБВА да откажа от четене всички, които вярват на "вълшебните храни" за отслабване: не само соята, но и повечето "диетични" храни съдържат гоитроген.
Храната дава енергия! Останалото идва от тренировките ... Без тях, всичко може да те повреди, дори и убие! Ето какво казват наистина-учените:
"Важен момент в комплексната терапия на повечето жлези е повишаването на физическата активност. Наддаването на тегло е сериозен проблем. Поддържането на оптимално телесно тегло в тази ситуация е възможно само с подходяща диета и физическа активност. Упражненията повишават чувствителността на тъканите към различните хормони и стимулират секреторната активност на жлезите. Това е особено важно за болните от затлъстяване хора, които са на диета, защото по време на диети организма забавя обменните процеси, които и без това са намалени при състояние им. Подходящият двигателен режим води до засилване на обменните процеси и затова е от съществено значение ..."
Но е рано за ликуване, понеже дебилите продължават да боготворят соята като говорят за някакви си "полезни изофлавони"! От кратката справка за това, какво представляват те, изкача обяснението, че са ... растителни естрогени (фитоестрогени). За да защитят производството на храни-отрови, индустриалците ще ти кажат, че фитоестрогените са: "вещества, които имат действие като на ендогенния естроген (този, който произвежда тялото ти), но не са стероиди". Били антиканцерогенни, укрепвали имунната система, антиоксиданти ... Какво ли не биха казали за някой долар повече!
От 60 години се знае, че соята съдържа гоитрогени, но те и на това са му намерили "цаката": гоитрогените пречели само когато имало недостиг на йод ... Да де, ама в Бирмингам /Алабама/, се постарали да изследват пациенти след операция на щитовидната жлеза и установили, че ако се хранят със соеви производни, независимо от количествата йодирана сол, която поемат, ефектът от орален (външен) прием на тиреоиден хормон не бил достатъчен за възстановяването им. Изводите оставям за теб ...
Понеже соята продължава да е скритата цел на рекламите за "полезна" храна, в борбата за печалби се намесва и ... моят любимец: земеделският производител. Соевите насаждения се тъпчат с пестициди много повече от другите земеделски култури. Генните иженери също имат своя дан в това, да има защо да избягваш соята.
Да, това е един от резултатите от "труда" на генното инженерство. Колкото е повече съдържанието на фитокиселина в обвивката на зърната, толкова по-устойчиви са те на обработката с хербициди, а оттам и печалбата за производителите. Фитокиселината е иноситол хексакисфосфат (IP6) и оттам следват най-грозните спекулации. Иноситол (или Витамин B8) е нещо, което е полезно, обаче във формата на фитокиселина е АБСОЛЮТНО неусвоим от организма ти! Е, какво пък? Поне звучи като нещо добро ... Само че фитокиселината ти пречи да усвояваш важни нутриенти като калций, магнезий, мед, желязо и особено цинк. В Япония знаят това, затова ядат своето тофу или мисо в много малки количества, винаги съчетано с богати количества богата на минерали риба, понеже месото й намалява блокиращия ефект на соевата отрова. Японците знаят това, докато в Европа, където вегетарианството е на мода, се шири минералната недостатъчност у практикуващите соеядство ...
Искам само да вметна, че цинкът (освен за поцинковане на улуци) е особено важен за функционирането на мозъка и нервната система. Има своята роля в белтъчния синтез и производството на колаген. Механизмът за контрол на кръвната захар зависи също от количествата на цинк в организма. Репродуктивната система е нефункционираща без него. За съжаление, вегетарианците пропускат, че основен източник на цинк в организма ти е ... месото. Другите храни, които иначе били съдържали цинк, не са от полза, понеже тялото ти няма как да го извлече от тях. Сети се къде отива той след поглъщането им ...
Щом си стигнала до тук, значи си достатъчно пораснала. Обаче децата ... Те с какво са виновни, че толкова много храни съдържат соеви екстракти, сочени дори като "безценни" източници на нутриенти за тях! Понеже дори Торкемада е имал капка милост (ако се вярва на Шекспир и неговото произведение "Макбет", където обяснява, че всеки звяр има милост), производителите на храни се опитват да заличат явните отрови в соята като прибягват до технологии за изолирането им. Понеже са свързани с въвеждането в експлоатация на скъпи машини, те дори няма да те чуят, ако ги попиташ дали това, което те рекламират като SPI (Soy Protein Isolate - соево-протеинов извлек) е безопасна храна. Именно SPI е основния ингредиент в детските храни.
По принцип, SPI не може да се постигне в кухнята ти. Трябват ти скъпи машини и инсталации. В самата си същност, SPI се получава от соеви зърна, които се киснат в алкални разтворители, за да се премахнат фибрите от соевата маса, после (за да се ускори ферментацията), се киснат в киселинен разтвор. Накрая, за да се "нормализира" полученото, престояват отново в алкална "баня". Гот, а? За да се постигне преждевременната ферментация с киселина се ползват алуминиеви вани, така че какъвто и да е резултатът от производството, той е богат на алуминий. Продават ти го с надпис върху опаковката, че съдържа "растителни протеини", а на практика е помия, богата на потенциален алуминиев канцероген! И за да не е само това, имаш безплатен бонус: предполагаемото съдържание на "протеин" всъщност е форма на дехидроаланин (DHA), а в частност - лизиноаланин (LAL), което си е необичайно изкривена аминокиселина, която предизвиква увреждане на бъбреците на лабораторните плъхове, затова се нарича ренален (или бъбречен) токсин. Но това е в медицинските среди. В магазина го наричат "полезна диетична храна"! Остави бъбреците, ами повишен прием на SPI води до уголемяване на вътрешните органи.
Ами много просто: соята е много по-евтина за отглеждане и преработка от храните, които уж била "замествала" (според рекламите) - естественото месо от свободно-пасящи животни. Соята в древността е била смятана за плевел, но днес е доходоносен бизнес, подсилван от лъжите, че е "чудотворна" храна.
Изборът е твой!