Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Хидрогениране


Хидрогениране
Маслодайна рапица - уж се сади
за биодизел, но тайно ти я
сервират за ядене
Терминът хидрогениране идва от английската дума за водород (всъщност е съвкупност от две латински думи: hydro = вода и genesis = раждане) и следва да пресъздаде целта, а именно - насищане на полиненаситени мастни киселини с водородни атоми. Процесът е необходим, понеже  полиненаситените мазнини са течни на стайна температура, а след него стават твърди (понижават значително вискозитета си). Всъщност така се получава маргарин.

Суровините, които се подлагат на хидрогениране, са най-евтините за отглеждане източници на мазнина: соя, царевица, рапица. Те са със съмнителни хранителни качества, но това не трябва да те учудва, защото хидригенирането все пак е измама с храна и максимализиране на печалбите, а не грижа за здравето.

"Добър апетит!"

За да се получи маргарин, мазнините от нискокачествена суровина се набавят чрез екстракция, възможна само когато те са вече гранясали. Тази маса се смесва с метални частици (най-често никелов оксид), които служат за катализатор, и се излива в реактор с висока температура и налягане, изпълен с водород. Добавят се емулгатори (сапуни) и пълнители, за да се подобри зрително консистенцията и отново се подлага на висока температура, докато се очиства с пара, която трябва да премахне ужасната миризма на гранясало и сапун. Добитият по този начин маргарин е с неприятен сив цвят, затова се изблелва с белини. Добавят се химически ароматизатори и бои, за да се постигне докрай заблудата, че може да замести маслото. Разфасова се и се продава като "здравословна храна" ... Добър апетит!

Различните модификации на процеса, използвани за да се замаскира измамата, се презентират като "полухидрогениране", но не променят особено щетите и ползваните химикали. Никелът, ползван за катализатор, наистина способства за насищането с водородни атоми, но довежда до изкривяване на мастните вериги в молекулата и така се получават ТРАНС-формации на атомите, оттам резултатите се наричат трансизомерни или само транс мазнини. Това са аномалии, рядко срещани в природата, които поради насочената си структура, при поглъщане и контакт с клетъчните мембрани, водят до практическото хидрогениране на собствените ти клетки. Това е пагубно за правилното протичане на метаболизма на клетъчно ниво в тялото ти. Подобни малформации се свързват с появата на ... рак.

Хидрогенираните мазнини и широкото им приложение в хранително-вкусовата индустрия е триумф на рекламните трикове и унижение за интелекта на консумиращите ги. Най-доброто решение за теб е да ги избягваш като чума.

Погледни сега в хладилника и провери, дали нямаш хомогенизирано мляко за пиене. Ако имаш - излей го в мивката, а аз ще ти кажа защо ... ("Хомогенизиране")