Мазнините (или липидите) са отделен клас органични субстаниции, които са водонеразтворими. По-простичко казано, мастните киселини са вериги от въглеродни атоми, чиято валентност е запълнена от водородни атоми. Повечето мазнини в тялото ти и тези, които поглъщаш по време на хранене, са под формата на триглицериди - или три мастно-киселинни вериги, свързани с глицеролова молекула.
Разбира се, повишеното ниво на триглицеридите в кръвта доказано подсказва за предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, но те не навлизат там директно от храната ни! Те се синтезират в черния дроб от излишните захари, които не са били използвани за енергийните нужди на тялото ти. А източник на излишните захари са всички храни, съдържащи въглехидрати, особено рафинирана захар и бяло брашно. Както виждаш, нищо общо със свинското по коледа ...
Понеже се спекулира с разновидностите на мастните киселини, ето кратка класификация на подгрупите:
Разбира се, повишеното ниво на триглицеридите в кръвта доказано подсказва за предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, но те не навлизат там директно от храната ни! Те се синтезират в черния дроб от излишните захари, които не са били използвани за енергийните нужди на тялото ти. А източник на излишните захари са всички храни, съдържащи въглехидрати, особено рафинирана захар и бяло брашно. Както виждаш, нищо общо със свинското по коледа ...
Понеже се спекулира с разновидностите на мастните киселини, ето кратка класификация на подгрупите:
Според наситеността на веригите
Наситени: една мастна киселина я причисляваме към "наситените", ако пълната валентност на въглеродните атоми е запълнена (или наситена) с водородни атоми, което ги прави трудни за разграждане. Такива липидни молекули лесно се свързват една с друга, затова наситените мазнини са в твърдо агрегатно състояние при стайна температура. Организмът ти САМОСТОЯТЕЛНО ги синтезира при преработката на поетите въглехидрати, а предназначението им е главно за складиране в мастните депа!
Полиненаситени: при тях повече от една двойна връзка е между въглеродни атоми, тоест губят им се повече от два водородни атома. И тук идва най-любопитната част: повечето полиненаситени мазнини са дву-полиненаситените (тези с две двойни връзки на въглеродни атоми), по-известни в областта на храненето като ... ОМЕГА-6. Има и три-полиненаситени мазнини, известни като ОМЕГА-3 (числата 3 и 6 означават мястото на първото двойно въглеродно съединение). Тази подгрупа НЕ МОЖЕ да бъде синтезирана от организма ти, затова формира ... ОСНОВНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ, които се набавят САМО от храната. Затова е наивно, когато вярваш на псевдо-диетолози, които твърдят, че ОМЕГА-3, ОМЕГА-6 и другите ОМЕГА са ... "полезни" ... хахахахахах. Още нещо много важно за тях: полиненаситените мастни киселини МНОГО ЛЕСНО се разграждат и губят структурата си, затова НЕ ТРЯБВА да бъдат обработвани термично при подготовката на храната!!!
Според дължината на веригата
Не искам да те обърквам, затова само ще маркирам, че има къси, средни и дълги вериги. Тялото ти ги ползва за различни цели, късите и средните дори имат и антимикробна функция, докато дългите (те са само полиненаситени, основни мастни киселини) се ползват производството на хормони и способстват фунционирането на нервната система.
Е, трябваше да прочетеш всичко това, за да обърнеш внимание на факта, че погълнатите чрез храната мазнини не са онези, които трупаш по грозните части на тялото си!
Има някои важни неща, които допълват картината, но за тях - по-късно!