Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Микровълнова фурна

Микровълнова фурна
Ако от дълго време преследваш намаляването на тлъстините си, има един въпрос, който съм сигурен, че си задаваш често: "Защо не се получава?". Възможно ли е да си "обречена", щом ядеш правилните храни и се натоварваш физически с упражнения? Възможно ли е да има "благословени", които успяват да поддържат или да постигнат желаната фигура, въпреки че правят всичко, което "не трябва"?

Ако нямаш здравословна причина, то отговорът е:

"Подценяваш опознаването на строежа и физиологоята на тялото си, както и начинът, по който ти въздейства модерният начин на живот!"

Затова не можеш да си обясниш причините за "неуспеха" или за "забавянето на ефекта". Неуките стават най-лесно жертви на всякакви измамници и лъже-учени, а най-страшното е, че прекалено много от "откритията им" са с широко приложение в бита на цялото човечество.  Срещу достатъчно много пари, титуловани "мозъци" са готови да защитят всичко ...

Знай обаче това: Дори нещо да се прави от всички, това далеч не означава, че е ПРАВИЛНО!

Наскоро препрочитах книгата "Храни, които изгарят тлъстините" от Катрин Йиблинг и Майк Гиъри и се шокирах от един факт, който знаех, но над който не съм разсъждавал, за да извлека логичен извод: фактът, че микровълновите фурни са опасни за здравето. Изводът, който досега не бях правил е, че МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА ВОДИ ДО ТРУПАНЕ НА ТЛЪСТИНИ!

Как "топлят" микровълновите фурни?

Микровълните са в интервала от 915 MHz до 2 450 MHz и са част от целия електромагнитен спектър (всички възможни електомагнитни излъчвания). Към същия спектър са светлината и радиовълните. Разликата между тях е в честотата. Микровълните се произвеждат от електронна лампа - магнетрон, и излъчването им въздейства върху храната във фурната ("затопляне").

В природата има вещества-диелектрици, върху които микровълните въздействат по различен начин:
  1. "полярни" молекули - в тях има нееднакво разпределение на гъстотата на електроните в атомите - постоянен диполен момент. Типичен случай са хидроксилните молекули (ОH-), водата, амонякът и др.;
  2. "неполярни" молекули - те имат "симетричен строеж" (диполният момент е нула), но под въздействие на електромагнитно поле се наблюдава електронна (деформационна) поляризация - временен принуден диполен момент. Това са молекулите на водорода, кислорода, метана и др.;
  3. "йонноструктурни" молекули - имат йонна структура (пространствена решетка) с правилно редуване на йони с различен знак. Всъщност, тези вещества имат две подрешетки, състоящи се от само катиони (положителни) и само аниони (отрицателни). При въздествие с електромагнитно поле двете подрешетки се преместват една спрямо друга, а явлението се нарича "йонна поляризация" - постоянен принуден диполен момент. Това са молекулите на натриевия хлорид, калиевия хлорид и др.
Ефектът на затоплянето от микровълни се постига чрез диполния момент на градивните молекули. "Диполен момент" е двуполюсното разпределение на положителните и отрицателните магнитни заряди в молекулите.

Ето какво се получава по време и след въздействието на микровълните:
  • полярните молекули (най-често в течностите) абсорбират микровълните и така се зареждат с електромагнитна енергия (не топлинна!!!). Понеже не могат да я акумулират (задържат и натрупат), те за кратко време я губят след края на въздействието, затова "затоплените" в микровълнова фурна храни бързо изтиват. Факт е, че именно заради съдържанието на вода в храните, микровълновата фурна на практика "сварява" веществата;
  • неполярните молекули (главно газове) се повлияват от вълните само докато трае въздействието (временен принуден диполен момент), затова температурата на въздуха в обема на фурната остава непроменена след преустановяване на лъчението и последващ ефект липсва;
  • йонноструктурните молекули получават огромни дози "йонизираща радиация". Те променят структурата си и претърпяват опасни за здравето ти метаморфози. Понеже сред тях са белтъчините, "продуктът" на микровълновата фурна е "изкривени" протеини - нови, радикално неприродни съставки.
Наивното представяне на ефекта от микровълновото облъчване на храните е, че молекулите им започвали да "вибрират" и така - да се затоплят. Истината е, че "вибрациите" се дължат електомагнитната радиация, която увеличава кинетична енергия в атомите на молекулите. Детинско е да се говори за "триене на молекули една в друга", което води до "фрикционно" затопляне. Тези, които ти обясняват всичко с "триене" искат да повярваш, че така, както си топлиш с потриване ръцете, така се топли и манджата ти, за да избегнат точния термин: "РАДИАЦИЯ" (е, все пак не е "термоядрен разпад")!

Ако горното ти се струва пресилено, нека ти кажа какви последствия има за тялото ти употребата на "топлени" в микровълнова фурна храни:
  • намалява съдържанието на хемоглобин (транспортьорът на кислород) в кръвта;
  • нараства броя на левкоцитите (белите кръвни телца), което е естествената реакция на организма при поява на инфекция;
  • LDL-холестеролът (лошият) нараства, докато HDL-холестеролът (добрият) намалява;
  • повишено количество на канцерогенни вещества в храната, а оттам нарастнал брой на случаите на рак на храносмилателния тракт. Това  се дължи най-вече на факта, че храната често се поставя в микровълновата фурна в полимерни съдове или опаковки, които под въздействието на радиацията отдават всякакви нежелани химикали като диетилхексил адипат (DEHA) , бисфенол А (BPA) и ксеноестрогени (синтетични естрогени).
Въпреки твърдението, че микровълновите фурни не влияят върху съдържанието на витамини в храната, учените установяват, че затоплянето с "революционния" метод намалява количествата на витамин В, витамин С, важни минерали и мазнини. Освен това разрушава белтъчините и унищожава жизненоважни ензими и фитохимикали.

Ако всичко дотук те кара да се замислиш, важно е да продължа, преди да си взела погрешното решение да позваш микровълновата фурна само за затопляне на вода: семена, поливани с вода, която е била затопляна в микровълнова фурна и после отново охладена ... НЕ ПОКЪЛВАТ!

В микровълновата фурна се получава нехомогенно загряване на храната - повишаването на температурата на течностите повишава степента на абсорбция на микровълни, затова зоните, които първо се загряват започват да "прегряват", докато студените зони остават неповлияни от въздействието. Така храната става неприятна за консумация, но може да изиграе и лоша шега, ако трябва да се унищожат опасните за организма ти бактерии. Най-малкото, има голяма вероятност да си самопричиниш хранително отравяне (например със салмонела)!

Микровълновото дебелеене

Вече споменах, че храна, затопляна в микровълнова фурна, се насища с ксеноестрогени. Това са досадни синтетични естрогени, които се отразяват по нежелан начин на баланса на женски и мъжки хормони в тялото ти. При мъжете могат да причинят намаляване на броя сперматозоиди в спермата и ужасното "феминизиране" (уголемяване на гърдите ... ). При жените, ксеноестрогените водят до смущения в репродуктивната система и повишават риска от рак на гърдата.

Известно е, че женските хормони (ако не са в балансирано с тестостерона количество) са виновници за натрупване на тлъстини по корема, задника, бедрата, ръцете ...

Ако това ще е ефектът от спестените минути за затопляне на храната, предпочитам да ги загубя! Препоръчвам го и на теб ...