Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Пълномаслено срещу обезмаслено мляко


Пълномаслено срещу обезмаслено мляко
Направо ще ти кажа, какво губиш и какво не печелиш, когато изборът ти пада върху това, което купуваш с етикет "нискомаслено" или "обезмаслено мляко".

Какво губиш?

В света на витамините има две групи - водоразтворими и мастноразтворими. Докато природата обилно те залива с водоразтворими витамини, мастноразтворимите са по-редки и се усвояват далеч по-трудно. Не по друга причина, а понеже вредните внушения са изродили начина ти на хранене - единственият естествен начин да ги набавиш за тялото си. Това са витамин А (ретинол), витамин D, витамин K и витамин Е и всичките им природни кофактори, които са необходими за получаване на максимален ефект. Твоят най-добър източник на тези важни нутриенти е кравето масло, а то се добива от мляко. Вземи витамин А: всеки друг негов източник не успява да постигне и 10% от показателите за абсорбция и усвояване, предлагани от млякото. Радвай се, че изброените витамини са относително устойчиви и задължителното пастьоризиране (термична обработка) не успява да  ги разруши.

Витамините са често наричани "катализатори" или "активатори" за важни функции на клетъчно и физиологично ниво. Ролята на витамин A и D е решаваща за растежа, за състоянието на костите, правилното функциониране на мозъка и нервната система и не на последно място - за половото развитие и репродуктивната система. Липсата на двата витамина е определена от медиците като "хранителна кастрация" и освен до смущения, води и до анормано развитие на отделни първични и вторични полови белези. За основен виновник за повишеното ниво на стерилитет се сочи спадащата консумация на масло и пълномаслено мляко в развития свят. Разбира се, не само кравето мляко е източник на тези витамини, но останалите не са част от обичайната ти диета: риба, миди, хайвер, насекоми. Затова твърденията ми са валидни само за западното полукълбо, континенталната част. А ти живееш точно там.

Какво не печелиш?

Без мастноразтворимите витамини тялото ти не може да абсорбира и усвои редица минерали. Те спомагат и за усвояването на водоразтворимите. Без значение, в какво  количество и от какви източници ги набавяш. Ето и други пропуски в набавянето на ценни хранителни вещества:

Фактор "Прайс" или Активатор Х: Д-р Уестън Прайс пръв разкрива особен нутриент, наречен от него "Активатор Х" и по-късно добил популярност като Фактор "Прайс", който се явява мощен катализатор за усвояването на минерали от тялото ти. Този Активатор Х се среща във вътрешните органи и млякото, добивани от крави, пасящи на открито, но изчезва, когато животните са захранвани със соя и промишлени фуражи. Факторът "Прайс" не се разрушава от пастьоризиране.

Фактор "Уулзън": Изследователят и микробиолог Розалинд Уулзън открива субстанция в млякото, която защитава ставите на хора и животни от калциране (дегенеративен артрит). Същото вещество намалява кацирането на артериите и апифизата (образувание на междинния мозък) и предотвратява катарактите. За съжаление, пастьоризирането унищожава Факторът "Уулзън".

ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6 Основни мастни киселини: В маслото и пълномасленото млякото, тези две съединения се намират в почти равни количества. Перфектното съотношение между линолеична и линоленична киселини предотвратява проблемите, характерни за свърхконсумацията на ОМЕГА-6. В обезмасленото мляко почти липсват ОМЕГА-3.

Свързана Линолеична Киселина (CLA): Тук всички чели-недочели помпащи малоумници ще ме аплодират (ако могат да четат)! В началния курс за химици-бодибилдъри се залага много на CLA и ефектите й за предотвратяване на натрупването на мазнини в тялото и генерирането на мускулна маса. Малко се замислят, че изследванията показват нейният добър ефект срещу появата на ракови образувания. Съдържа се само в пълномасленото мляко от крави, пасли на открито.

Лецитин: Лецитинът е естесвен компонент на маслото и пълномасленото мляко, който подпомага правилната асимилация и матаболизъм на поглъщания холестерол.

Гликосфинголипиди: Тези мазнини защитават тялото ти от гастроинтестинални смущения. Особено в ранна или напреднала възраст! Ето защо, деца, които пият обезмаслено мляко страдат от диария 5 пъти по-често от тези, които пият пълномаслено.

Има и още неща ...