Кафето се оказва голям "препъни камък", когато се замислиш за правилно хранене, диети, здраве. Много неща се говорят за него и е естествено да те интересуват някои факти за него, които да ти помогнат да вземеш категоричното си мнение: "За" или "Против". Всъщност, аз съм пристрАстен (е, да допуснем, че и пристрастЕн), затова ще се опитам леко да го оневиня ...
Човечеството от древни времена ползва семената на Coffea canephora (познато като "robusta") и Coffea arabica - двете най-разпространени растения, от които получаваме напитката си. Допустимо е да се предположи, че кафееното дърво се появява за пръв път в Африка. Първи писмени данни за социална консумацията на кафе има за народите на Арабския полуостров.
Кафето в чашата ти нутриент ли е?
Определено - не! Трябва да направя уговорката, че данните се отнасят за еспресото, като начин на приготвяне на напитката, и не касае популярните и не-толкова добавки, които си свикнала да виждаш към него: захар, мляко или сметана, мед и дори ... алкохол. В чашата с чиста тъмнокафява течност има 98.75% вода и едва 1.25% разтворимо растително вещество. Няма начин тези 1.25% да са фактор за количеството приетите нутриенти и калории. Именно затова, кафето спада към категорията "стимуланти" и е без хранителна стойност.
Какво се съдържа в чашата с кафе?
Освен вода, кафето ти поднася и коктейл от вещества, някои от които ще изброя:
- кофеин (разбира се, въпреки твърденията за отсъствието му в декофеинизираните продукти) - за него ще отделя повече внимание по-долу;
- хининова киселина - придава онзи леко горчив вкус на кафето. Смешното е, че именно тази киселина е в основата на производството на ... "Тамифлу" - нашумялото лекарство покрай "свинския" грип;
- 3,5 дикафеоилхининова киселина - третиране на неврони с нея показва, че тя значително ги предпазва от влиянието на свободните радикали. Кафето е добър антиоксидант!
- тригонелин - в устната кухина този алкалоид пречи на опасната бактерияStreptococcus mutans да полепва по зъбите. Streptococcus mutansпреработва захарта (дизахарид) в млечна киселина, която е основният виновник за разяждане на зъбния емайл. Кафето пази зъбите ти от кариеси!
- ниацин - по известен е като "витамин B3".
Кофеинът
Според мен, причината здравите хората умишлено да избягват дори умереното пиене на кафе е главно асоциативна, предвид близките по звучене наименования "кафе" и "кофеин", както и множеството заблуди, разпространявани от производители на други храни и напитки. Сухата маса на листата, от които се прави зеления и черния чай, съдържат много повече кофеин от кафееените зърна, но в какви количества той попада в напитката ти е въпрос на приготвяне. Кофеин има и в шоколада и другите продукти, за които се ползва какао. Има и в напитката "Кока Кола", при това в комбинация с адиктивния алкалоид кокаин!
Кофеинът се счита за най-популярната законна и неконтролирана психоактивна субстанция. Той е метилксантин и от всички ксантинови производни е "най-мекият" стимулант на Централната Нервна Система. За разлика от останалите по-мощни алкалоиди, той само забавя действието на аденозина (причинителят на сънливостта), като временно блокира рецепторите му, без да нанася трайни вреди, и така безобидно повишава будността. Лекарите го препоръчват и като бронходилатор(стимулант на дихателния център) - средство за справяне с начални признаци на астма. Като цяло, кофеинът е свевно признато "многофункционална хранителна субстанция".
Когато говорим за хранене, подкожни тлъстини и кофеин , трябва да знаеш, че има едно въздействие на кафето (разглеждам го като основен източник на алкалоида"кофеин" за организма ти), което можеш да използваш за отслабване, макар да звучи опасно: кофеинът намалява нивата на инсулин в кръвта. Инсулинът спомага за доставката на глюкоза до клетките, така че лишено от необходимия "доставчик", тялото ти се обръща към складовете с мазнини като алтернатива за набавяне на енергия (гориво за мускулните съкращения) и така увеличава мастния метаболизъм и разграждането на депата с тлъстини. Като бонус, недостигът на инсулин забавя икатаболизма (разграждането на мускулната тъкан)! Можеш да приложиш този "трик" като изпиеш на гладно чаша кафе и направиш аеробна тренировка(продължителна, но с малко натоварване) за не повече от 30 минути, а след това приемеш следващото си хранене. Преди и по време на тренировката трябва да поемеш повече вода! Анаеробната тренировка (резки силови натоварвания) крие опасности от травми, понеже мускулите ти няма да имат нужната им "бърза" храна и ще почувстваш по-бързо умора и липса на достатъчна ефективност.
Безобиден ли е кофеинът?
За нервната система: Предозирането на кофеина може да е причинител на треперене, гадене, нервност и тахикардия (сърдечна аритмия). Високи дози могат да предизвикат и конвулсии, устойчиви на антиконвулсанти (медикаменти за третиране на конвулсии). Редовната употреба на кофеин намалява значително рисковете от подобни въздействия, затова може да се каже, че това се отнася само за хора, които нямат изграден кофеинов толеранс.
За храносмилателната система: Метилксантините (оттам и кофеинът) стимулират секрецията на киселина и пепсин в гастроинтестиналния тракт, затова пиенето на кафе "на гладно" (без съпътстващо хранене или консумация на други течности) не е добра идея, понеже може да е причина за гастрит или язва.
За отделителната система: За да се уплашиш до краен предел, ще продължа с това, че кофеинът е диуретик. Диуретиците са тези лекарствени средства, които повишават честотата на уриниране (принудителна диуреза). Това би било досадно и може би "прочистващо" за бъбреците и кръвта ти, ако не беше съпроводено с изхвърлянето на големи количества вода от организма ти, а оттам и дехидратация (обезводняване). Ако пиеш кафе, добре е да увеличиш приема на вода и други течности! Диуретичното действие също отслабва с продължителен прием на кофеин.
Кофеинът става опасен за здравия човек само ако се прекали с дозите и когато не се приема регулярно!
Най-неприятното е, че положителните ефекти които има кофеинът върху психиката, енергичността и мускулния ти тонус, се използват не само от хранително-вкусовата промишленост. Понеже е едно от малкото вещества, които успяват лесно да достигнат до кръвта дори през кожата, дори козметични фирми го влагат в продуктите си. Има шампоани, балсами, кремове за ръце и купища други продукти, които съдържат кофеин. В тях той нито мие по-добре, нито овлажнява - целта не е подобряването на действието на препаратите, а ... да те накарат да се почувстваш "добре", след като си измиеш косата или намажеш кожата с конкретния шампоан или крем. Това е прикрит прием, за чиито количества трябва си наясно и да внимаваш. Чети опаковките и принципно избягвай подобни "радостни" ментета!
Така че, следи източниците си на кофеин, за да е сладко всичко, което ти носи кафето, без да е необходимо да препълваш чашата си със захар ...