Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Хомогенизиране


Хомогенизиране
Хомогенизирането било
"добро за млякото" ...
Е, докато се питаш: "Добре, а има ли храна, която е добра?", ще продължа с поредната обработка на храните, която НЕ Е ДОБРА за тялото ти. Ние сме родени в свят, който се стреми към естетика и подреденост, затова терминът "хомогенизиране" звучи галещо за ушите ти, но дали е такъв и за вътрешните ти органи?
По-скоро не ...

Процесът се прилага най-вече при млякото и млечните продукти. Млякото е емулсия, която добре се описва като "масло във вода". Понеже мазнините са неразтворими във вода, ако оставите необработвано мляко да престои, скоро мазнината се отделя в горен слой, като ефектът е естествено обезмасляване на долния слой. Понеже в този си вид, млякото губи естетическия си вид и е неприятен за консумация, технолозите са излезли с идея, която преодолява този недостатък, но за сметка на здравето ти.

Хомогенизирането минава през две фази - извличане на наличните мазнини в млякото (1) и връщането на част от тях обратно (2). Връщането става, като през микроскопични дюзи се прецежда сметана (извлечените мазнини) под огромно налягане. Наричат го също "пулверизация". Получените така частици мазнина са толкова миниатюрни, че успяват да се задържат в консистенцията на водното съдържание и поради вътрешното налягане на течността не успяват да изплуват. Оттам - консумираш хомогенна мазно-водниста течност. Продават ти я като ... мляко. И го рекламират като "добро за него" ...

Има ли проблем с това?

Първо, при извличането на мазнината се ползва висока температура, при която се деформират до аномалии веригите на мастните киселини. Освен че губят хранителната си стойност, мазнините се превръщат в опасни за клетъчното ти здраве свободни радикали. Второ, при пулверизацията на сметаната за инжектирането й обратно в течността, се получават частици, които почти веднага гранясват заради изложеността си на кислород.

Диетолозите ще ти кажат, че млякото е добре да е обезмаслено. Дали? ("Пълномаслено срещу обезмаслено мляко")