Наситените мазнини (главно от животински произход) са несправедливо обвинявани за причинители на повечето модерни болести. Всъщност, докато ги избягваш, ти лишаваш тялото си от вещества с важна роля за биохимичните процеси:
- наситените мастни киселини са около 50% от състава на клетъчните мембрани. Това придава на клетките нужната твърдост и цялост;
- Те предпазват черния дроб от алкохол и други токсини;
- повишават имунната защита;
- подпомагат усвояването на основните мастни киселини. Удължената верига на ОМЕГА-3 мазнините по-добре се задържа в клетките, ако диетата е богата на наситени мастни киселини;
- някои наситени мастни киселини са най-добрата храна за сърцето и затова и то е обвито от мастен слой. Влиза в употреба като резервен източник на храна за мускула, особено в ситуации на стрес;
- антимикробната роля на наситени мазнини се използва от организма ти, като ще спомена че храносмилателният ти тракт е покрит с тях за защита от опасни микроорганизми.
- Химичният анализ на причинителите на запушени кръвоносни съдове показват, че само 26% от натрупаната маса е от наситени мазнини, а останалите са ненаситени, като над 50% са дори полиненаситени (прехвалените ОМЕГА ...)
С това исках да кажа само, че всяка диета, която те лишава от мазнини, особено животински, е ОСОБЕНО опасна за тялото ти. Може би най-известният диетолог - Нейтън Притикин, адвокатствал за премахването на наситените животински мазнини от блюдата на хората, може да е постигнал намаляване на натрупванията в мастните депа на тялото си, но неговата диета не го е спасила от раково заболяване ...
Все пак, ще кажеш, остава проблема с холестерола.
Чети по-нататък ... ("По-страшният холестерол?!?!")