Галилео Галилей

"Всички истини са лесни за разбиране, когато са открити. Важното е да ги откриеш!"

Галилео Галилей


Разделно хранене


Разделно хранене

Ако преди време трябваше да кажа какво мисля за "разделното хранене", аз веднага бих отговорил:

"Какви ли не глупости се тиражират, за да ограбят хората!"

Бях чувал основните вярвания, с които обосновават идеята си поддръжниците му, беше ми ясно че са грешни и .. толкова. Но понеже исках да съм сигурен, че не греша, аз се задълбах надълбоко в "съжденията" им, за да съм сигурен в това, което ще ти отговоря. Е, пак казвам, че е глупост, но сега знам откъде идва!


Историята започва с един човек на име Уилиам Хауард Хей, който бил практикуващ лекар от Ню Йорк, САЩ. В началото на 20-те години на миналия век, д-р Хей заболял от нефрит (възпаление на бъбреците) и бил на път да сдаде Богу дух. Тогава започнал да яде непреработвана храна и успял да надвие коварната болест. Никой не може да каже защо е преминал на природна храна, но след като бил отново на крака започнал да се замисля над причините за оздравяването си и ... написал произведението: "Здраве чрез храна", издадено 1933 година от неизвестна диетоложка фондация. Книжката не е голяма - 199 страници, и представлява странна смесица от религиозни, социално-индустриални и интернистки разсъждения, като последните са доста под нивото дори на тогавашната медицина.

Почети малко от това,  което пише Хей:

"Мислим си, че когато закусим добре, ние сме се подкрепили с енергия за дневната работа, без да знаем, че тази храна дори не е смляна, затова не може да ни даде сила.",

и продължава:

"Без значение какво ядем през деня, трябва да изчакаме нощта, за да преработим храната за задоволяване на нуждите си. Така,  ние грешим, като си мислим, че ядейки се зареждаме с енергия, а на практика само се чувстваме по-добре, поддавайки се на навика да се храним през определено време ..."

След това дава за пример цезаровата римска армия, в която ядели само ... веднъж дневно. И се отплесва да говори за индустрията, която ти пробутва чести хранения, за да трупа пари на охранения ти гръб ...

Успоредно с бунта на д-р Хей срещу хранително-вкусовата промишленост, съществената теза в книжката е извеждането на преден план на средновековното откритие, че храните, които поемаш се разграждат в тялото ти до съединения, които по своята химическа същност са киселини и основи. Притеснил се човека, че в химията реакцията между киселини и основи се нарича "неутрализация" и резултатът от нея е сол и вода. Неутрализация ... 

Наистина ли е неутрализация?!?

Сигурно дълго време го е мъчил този въпрос, преди да стигне до "гениалното" заключение, че различните храни се превръщат в сол (не се отбелязва дали е каменна или морска), когато напълно се разградят в червата ти. Ясно! Всеки чревоугодник, който не се ползва от "мъдростта" на разделното хранене, изхвърля екскременти от кафеникава ... сол. Убедително, а? Обаче всеки с повече познания вече може да каже, че е изключително грешно ...

Опитът на римската армия и хипотетичната неутрализация в червата ти довеждат д-р Хей до странна идея, която кръщава "комбиниране на храни", защото в нея той комбинира приема на храни, разграждани до основи в един ден и храни, разграждани до киселини в друг ден (странно откъде по-късно им хрумва да го нарекат "разделно", след като бащата е дал друго име на тази идиотщина?!?!). Същността е следната: един ден ядеш нишестени храни (алкална храна), чакаш нощта, за да се "обработят" и изхвърлят остатъците, а на следващия ден ядеш белтъчини (киселинна храна), после идва нощта и ... така нататък и така нататък ...

Веднага бързам да забележа, че в цялата схема ми липсват някои основни неща:
  • Къде изчезнаха мазнините (като трети основен нутриент) и останалите въглехидрати (говори се само за нишестените полизахариди)?
  • Как се отделят белтъчините от картофите, царевицата, житните растения, така че през деня за въглехидрати да избегнеш подсъдната неутрализация?
  • Ако елиминираш тотално мазнините от менюто си, как ще си набавиш основните мастни киселини, които тялото ти не може да произведе, но са жизненоважни за съществуването ти?
Поради цялата нелепост на "диетата" и зачестилите здравословни проблеми на последователите на д-р Хей, някой си Гари А. Мартин доразвива идеята през 70-те, като рационализира най-нелепите й постулати и дори се опитва да й даде ново име:нутрипатия. Основната доработка е в това, че все пак ТРЯБВА да се храним повече пъти от само веднъж на ден (не се смей!) и НЕ ТРЯБВА да чакаме до другия ден да хапнем от "противоположната" храна. Така поредната глупост вижда бял свят: на ден трябвало да се правят 3 хранения през 4,5 часа: едно "алкално" (нишесте), едно "киселинно" (белтъчини) и едно "неутрално" (появяват се и мазнините в съчетание с чай и доматен сок).
Сега, в началото на 21-ви век, различни хора твърдят, че последните модификации на "разделното хранене" всъщност били "Принципите на д-р Хей", за които той самият не споменава и дума .... Е, колко ли хора ще се хванат като мен да изчетат книжлето на доктора, за да разберат истината?

Къде са някои от проблемите в идеята за "разделно хранене" (или по-правилно "комбиниране на храни")?
  1. Естествената храната, която можеш да си набавиш, не е конкретно химическо съединение или нутриент, а КОМБИНАЦИЯ от няколко (най-често са налице всички основни групи: белтъчини, мазнини, въглехидрати). Например, 100 гр. картофи, уж подходящи за "нишестения" ден, съдържат едновременно 4.2 гр. белтъчини, 4.6 гр. мазнини и 27.5 гр. въглехидрати. Освен това, свареният картоф съдържа само 13% скорбяла (нишесте), което означава, че в "нишестения" ден на практика се изяжда толкова скорбяла, колкото и белтъчини и мазнини. Загуби се логиката!
  2. Гликемичният индекс на повечето нишестени храни е изключително висок, което означава, че поглъщането им самостоятелно е  равносилно на ядене на чиста глюкоза. Това не ми звучи като нещо полезно, като си представя къде ще отиде нивото на кръвната ми захар. Комбинирането на въглехидратите с белтъчини и мазнини сваля значително гликемичния индекс и така тялото ти успява да избегне опасността от бушуваща в кръвта ти захар и инсулин.
  3. Ако накараш някой професионален спортист да се храни само по три пъти на ден ще те анатемоса, ако преди това не умре от смях. Все пак, спортът изключително много зависи от правилното хранене и в него подобни фантасмагории не могат да намерят последователи.
  4. Тялото ти е сложен и идеално проектиран механизъм. То е СЪЗДАДЕНО да приема всички храни наведнъж и да се справя с разграждането им едновременно, като процесите протичат на различни места по храносмилателният път за различните нутриенти. Проблемът с "разделното хранене" е в това, че след сигнал за задаваща се по хранопровода храна, секрецията на ензими и други разграждащи вещества в различните зони за обработка започва почти едновременно, което означава опасни нива на киселинност и отделно на алкалност, когато някоя от тези зони остане без суровина. Спомни си какво са ти казвали за дъвченето на дъвка "на гладно": започват да се отделят стомашни сокове, които са опасни, ако няма с какво да взаимодействат, затова се повишава рискът от гастрит и язва,
Със сигурност има и други, може би дори по-страшни неща, свързани с "принципите на д-р Хей", както обичат да ги наричат привържениците на "разделното хранене", за да изградят илюзията, че това е практика, доказана с времето, но нямам намерение да ставам изследовател на всяко лъже-учение по света.

Ще оприлича тялото ти на ... перална машина. Да го храниш "разделно" е равносилно на това, да пускаш пералната на пълна програма само с вода, после отново да я пуснеш, но този път с перилен препарат, след това отново - с омекотител и така много пъти, докато накрая пуснеш пълен цикъл, тоя път заради центрофугата. Аз бих пуснал прането в машината така, както са инструкциите на производителя - заредена с всички субстанции, за които е предназначена ...