В продължение на дълъг период от време, публиката е обилно заливана с голяма доза дезинформация, относно достойнствата и преимуществата на полиненаситените в сравнение с наситените мастни киселини. Различни диетолози разпространяват вярването, че полиненаситените мазнини са полезни за теб, докато наситените причиняват рак и сърдечно-съдови болести. Това е причина за драстичната промяна на традиционното хранене в целия западен свят.
Ако трябва да спомена цифри, модерните "диетолози" дават препоръката около 30% от калориите да се приемат от полиненаситени мазнини, но учените отговарят на това с предупреждението, че тази стойност далеч надхвърля здравословната норма. Малкото останали диви племена, чиито членове се радват на продължителен живот с ниска степен на заболеваемост, си набавят полиненаситени мазнини главно от ядки и зеленчуци, а това осигурява не повече от 4% от калорийния прием на ден. Споменавам го в подкрепа на учените. Изследвания стигат до извода, че прекаляването с ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6 повишава значително заплахата от заболявания, при това не само сърдечно-съдови и рак. В изброяването се включват имунна дисфункция, увреждания на черния дроб, на репродуктивните органи и на белите дробове. Към това ще добавя и затруднения във възприятието, нарушения във функциите на хипофизата и ... напълняване!
Причините за гореизброеното са главно в химичния състав на молекулата и са сложни за обяснение, но едно е факт: мнозина сравняват ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6 с "мародери", които атакуват клетъчната мембрана и червените кръвни телца (еритроцитите), а най-впечатляващото е, че атакуват и разклоненията на ДНК-веригите. Структурата им на "свободни радикали" (имат свободен/несвързан електрон в най-външната орбита на атома) е причина да водят до увреждания на кожата - бръчки и преждевременно стареене. Проверете в листовката на всеки козметичен анти-ейдж продукт и ще се уверите, че е създаден именно да се бори със свободните радикали!
За да не останеш с впечатлението, че трябва да премахнеш полиненаситените мазнини изцяло от менюто си, ще кажа, че пакост на здравето си можеш да причиниш не само като приемаш твърде много ОМЕГА, но и като не набавяш достатъчно. В последно време, индустриализацията промени състава на масово консумираните храни и това породи необходимостта от прием на различни "добавки". За пример ще дам яйцата от кокошки, които са гледани на свобода и се хранят с насекоми и зелени растения: при тях съотношението ОМЕГА-3 към ОМЕГА-6 е 1:1, докато в останалите яйца, предлагани масово в супермаркетите, това съотношение е 1:19!!!
Бъди внимателна и подбирай храната си повече, отколкото да слушаш платени рекламни послания. Следват страховитите наситени мазнини ... ("Враг ли са наситените мазнини?")