Ако си ме чувала да препоръчвам яденето на необработена храна, то не е защото искам да не ти е вкусно. Има някои неща, добре прикривани от производителите, които е добре да знаеш ...
Понеже темата е за мазнините, ето как се появяват те на масата ти (в най-честия случай):
Естествените мазнини от плодове, ядки и семена трябва първо да бъдат извлечени, преди да бъдат бутилирани и предложени в супермаркета. Преди десетки и стотици години, екстракцията е била бавен и тежък процес. Използвали са бавнодвижещи се каменни преси.
Днес те са неефективни, когато се очакват промишлени количества от огромните хранително-вкусови гиганти, затова са заменени от по-сложни машини. Първо, суровината се надробява, после се загрява до 110 градуса и накрая мазнините се изстискват под налягане 5-10 тона на кв. сантиметър. Последното загрява още повече екстракта. По време на процеса, мазнините се излагат на унищожителното въздействие на светлина и кислород (херметичност и вакуум биха оскъпили излишно производството). На всичкото отгоре, за да извлекат и последните 10% мазнини от суровината, технолозите потапят образуваната пулпа в разтворител - обикновено е хексан. За да отделят разтворителя от добитата мазнина, получената смес се загрява, за да се изпари хексанът. Това е доста несигурен процес на отделянето му и 100 на милион частици все пак остават в продукта. Да не говорим, че разстворителите са токсични и съдържат пестициди, които се просмукват в пулпата.
Днес те са неефективни, когато се очакват промишлени количества от огромните хранително-вкусови гиганти, затова са заменени от по-сложни машини. Първо, суровината се надробява, после се загрява до 110 градуса и накрая мазнините се изстискват под налягане 5-10 тона на кв. сантиметър. Последното загрява още повече екстракта. По време на процеса, мазнините се излагат на унищожителното въздействие на светлина и кислород (херметичност и вакуум биха оскъпили излишно производството). На всичкото отгоре, за да извлекат и последните 10% мазнини от суровината, технолозите потапят образуваната пулпа в разтворител - обикновено е хексан. За да отделят разтворителя от добитата мазнина, получената смес се загрява, за да се изпари хексанът. Това е доста несигурен процес на отделянето му и 100 на милион частици все пак остават в продукта. Да не говорим, че разстворителите са токсични и съдържат пестициди, които се просмукват в пулпата.
Най-голямата вреда върху качествата на мазнините, добити чрез екстракция е във високо-температурната обработка. Тя разрушава връзките на въглеродните атоми и създава опасни свободни радикали. Освен това, важни естествени антиоксиданти като витамин Е, които би трябвало да предпазват тялото ти от свободните радикали, биват унищожени от температурата и налягането.
Има и по-безопасни методи за екстракция, прилагани в модерните предприятия, но те оскъпяват продукцията. В семената и ядките се пробиват отвори и при ниски температури и минимално излагане на кислород и светлина, мазнините се извличат заедно с безценното карго от антиоксиданти. Мазнините, добити по тази технология, могат да бъдат съхранени за по-продължително време само ако са в тъмни или непрозрачни бутилки и в хладилник. Тук говорим дори и за година-две ...
В супермаркетите се предлагат бутилки със зехтин, които са от безцветно стъкло и стоят на стайна температура. Може на етикета да пише "Студено пресовани", но сама си отговори, дали са изпълнени основните условия, за да може мазнината вътре да е тази, която очакваш да не навреди на тялото ти.
На етикетите на някои храни пише "Съдържа растителни мазнини" (това е уж-по-добрата мазнина), но с дребен шрифт ще забележиш странната дума "хидрогенирани" ...